"Enter"a basıp içeriğe geçin

Kedi ve köpeklerde kısırlaştırmanın yararları ve zararları

Kısırlaştırma operasyonu sonrası kilo kontrol sorunu kedi ve köpeklerde en çok tartışılan konulardan birisidir. Bu konuda insanlar ikiye ayrılmış durumda. İnsanların bir kısmı kısırlaştırma operasyonlarının hayvanların doğal haklarına yapılan bir saldırı olarak görmekte, karakterini ve vücudunu kötü yönde etkilediğini söylemektedir ve bu operasyonlara karşı olduklarını dile getirmektedirler. Bilinçli veteriner hekimler ve insanlar kısırlaştırmanın üreme kontrolü amaçlı yapıldığını söylemekte ve hayvanların sağlığına yaptıkları olumlu etkilerden dolayı önermektedirler.

En uygun kısırlaştırma işlemleri için 7/24 nöbetçi acil veteriner kliniği petmundo veteriner kliniğine uğrayabilirsiniz.

Kısırlaştırma operasyonu ne zaman ve nasıl yapılmalı?

Kısırlaştırma operasyonu kedi ve köpeklerde sık sık yapılan bir operasyondur.  Bu operasyonda hayvanın yavruluk dönemini bitirmesi, kızgınlık dönemine girdikten sonra kısırlaştırma operasyonu tavsiye edilir. Özellikle dişi hayvanlarda operasyon sırasında hayvanın kızgınlık döneminde olmamasına dikkat edilir eğer kızgınlık döneminde operasyon yapılırsa kanama miktarı ve ağrıları fazla olacağından operasyonun riskleri artmış olacaktır. Kısırlaştırma için en uygun zaman 9-12 aylık dönemlerdir. Dişi kedi ve köpeklerde ovariohisterektomi yumurtalık ve rahmin alınması, erkek kedi ve köpekte ovariectomi sadece yumurtalıkların yani testislerin alınması ile olur. Testisler üzerinde değişik yöntemler uygulanarak kastrasyon da yapılmaktadır. Ama daha çok tercih edilen yöntem budur. Dişi hayvanlarda dikkat edilmesi gereken en önemli durum yumurtalık parçası bırakılmamasıdır eğer operasyonda yumurtalık parçası bırakılmış ise kızgınlık belirtileri ve çeşitli yan etkiler görülebilir.

YUMURTALIK KALINTI SENDROMU

Ovarion remnant sendrom da dediğimiz yumurtalıkların bir kısmının ya da tamamının bilerek ya da hata ile karın boşluğunda bırakılmasıdır. Bu durumda kalan parça ya da yumurtalıklar kistik bir yapıya dönüşür bir süre sonra da kitleye dönüşür. Daha sonra komşu organlara yapışması söz konusu olabilir. Bu yapışma gerçekleşirse çok daha ciddi sıkıntılar meydana gelebilir. Bundan dolayı kısırlaştırma operasyonu sonrası kızgınlık ve kanama olup olmadığının takibi çok iyi yapılmalıdır. Tam anlamıyla doğru şekilde kısırlaştırılmış hayvanlarda kızgınlık belirtisi ve kanama görülmez.

KISIRLAŞTIRMA OPERASYONUNDA RİSK VAR MIDIR?

Anestezinin kullanıldığı her operasyonda risk vardır ancak günümüzde sürekli gelişen, geliştirilen ilaçlarla bu risklerin oranı düşürülmüştür. Özellikle uygun yaş aralığında yapılan kısırlaştırmalarda risk oldukça düşüktür.

KISIRLAŞTIRMANIN FAYDALARI NELERDİR?

Hem hayvan sahiplerini hem de hayvanları strese sokan kızgınlık dönemi ortadan kalkacaktır.                       

Meme kanseri, yumurtalık kanseri, testis kanserlerinin riskleri de azalacaktır. Köpeklerdeki pyometra yani rahim iltihabı dediğimiz durum ve prostat gibi durumların görülmesine engel olacaktır.

Acil veteriner

KISIRLAŞTIRMA SONRASI KİLO ALMA

Hayvan sahiplerinden en çok duyduğumuz durum kısırlaştırma sonrasında oluşan kilo artışıdır. Sebebi ise östrojen hormonunun azalması, dışarı çıkma istediğinin azalmasıdır. Bu durumda veteriner hekimlere danışarak kısırlaştırılmış hayvanlara özel mamalara geçebilirsiniz. Aynı zamanda hayvanlara düzenli egzersiz yapılmasının kilo kontrolünde büyük rolü vardır. Hayvan refahına önem veren tüm veteriner hekimler kısırlaştırma operasyonunu önermektedir. Hem patolojik hem de psikolojik sorunların önüne geçmek için de önermektedirler.

nöbetçi veteriner

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir